Korg Forums Forum Index Korg Forums
A forum for Korg product users and musicians around the world.
Moderated Independently.
Owned by Irish Acts Recording Studio & hosted by KORG USA
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Volca Beats connecting to Ableton

 
Post new topic   Reply to topic    Korg Forums Forum Index -> KORG Volca Series
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Brunades



Joined: 10 Feb 2021
Posts: 5

PostPosted: Wed Feb 10, 2021 6:57 pm    Post subject: Volca Beats connecting to Ableton Reply with quote

Hi guys,

I have just recently bought my first Volca Beats. Love it and now i want to connect it to Ableton. I have a Mackie Onyx 820i as audio interface with firewire connecting to my Imac. And i have a Roland UM-One usb midi interface but this only connects via usb to my Imac and not directly into my audio interface ( the Mackie). Is it still possible to set everything up correctly with all of these. Or do i need to splash out on a bigger USB midi interface. I am a real noob when it comes to this technical stuff. So i hope someone can guide me though it.

Thanks in advance!
Back to top
View user's profile Send private message
Yuggs



Joined: 08 Jan 2021
Posts: 9

PostPosted: Thu Feb 11, 2021 1:55 pm    Post subject: Re: Volca Beats connecting to Ableton Reply with quote

Hey Brunades, you should be able to get things working with your current setup. The condensed version of your setup would be:

Volca Beats MIDI -> Roland UM-One -> USB port on computer

Volca Beats Headphones Out -> Mackie Onyx 820i input

That being said, I'm not an Ableton user, but I use a very similar setup to program my Beats in Reaper. I use a USB to MIDI cable to connect my Beats for MIDI control within Reaper, I then route the headphones output of my Beats into my audio interface to record the audio from it.

You'll just want to be familiar with how to assign MIDI control to a track in Abelton. Here are some links on that topic:

https://help.ableton.com/hc/en-us/articles/360011853159-How-to-use-MIDI-controllers-with-Live

https://www.youtube.com/watch?v=E47sLB_Ulbk
Back to top
View user's profile Send private message
Brunades



Joined: 10 Feb 2021
Posts: 5

PostPosted: Thu Feb 11, 2021 7:12 pm    Post subject: Reply with quote

Hi Yuggs,


Thanks for your quick reply, i appreciate it.
The thing is have connected it as you’ve mentioned . I can open a audio track and record in the audio waveform from the volca while jamming. This is sweet. When i open a midi track i manage to select the same midi channel in a external instruments rack and when i for instance press play in Ableton the volca starts. So it seems to be linked up fine but it does not register any midi notes in my channel.

Do you actually see midi notes getting register on your channel in reaper when you press play on your Volca?

This is what i am aiming for so that i can jam and it registers all the midi in notes in my midi channel and that i can adjust and manipulate afterwards purely in Ableton .
Back to top
View user's profile Send private message
Yuggs



Joined: 08 Jan 2021
Posts: 9

PostPosted: Fri Feb 12, 2021 2:07 am    Post subject: Reply with quote

What that sounds like is a channel conflict between the channel that your Beats is set to and the channel that Ableton is sending MIDI notes to. Even if you don't have the Ableton track setup to transmit note data to your Beats, your Beats will still respond to MIDI commands for playback, stopping, and tempo but it just won't receive note data. So you are half way there.

For instance, my Beats is set to channel 10, so in my case I need to set the Reaper track that it is on to transmit MIDI notes to channel 10 so my Beats will be able to receive them.

If you hold the MEMORY/WRITE button on the Beats and then press the power button you will load into the MIDI channel selection menu on your Beats. I believe it defaults to 10, but you can change the channel by pressing pads 1-16 and then pressing RECORD/STEP REC to save.

Once you have your Beats set whatever channel you prefer, you'll want to make sure that your Ableton track is set to transmit/send MIDI to that channel.

It looks like in Ableton you'll want to open the "In/Out Section" of the mixer to setup your MIDI channels. Once you have your Beats assigned to a MIDI track in Ableton, I would recommend explicitly setting the track's channel to whatever channel you have your Beats set to. There is the option to use "All Channels" which may also work, but I try for the specific channel first.

https://www.ableton.com/en/manual/routing-and-i-o/
Back to top
View user's profile Send private message
Brunades



Joined: 10 Feb 2021
Posts: 5

PostPosted: Mon Feb 15, 2021 5:30 pm    Post subject: Reply with quote

Hi Yuggs,

i forgot to reply. Thank you for your message. And i must say that i was actually looking for something that was not there. I now realise that the volca only has a midi in and no out. And i was expecting to get midi notes registered out of it into Ableton. But it's only possible to record audio straight into Ableton from the Volca. And thats actually quite fine by me. Thanks for your help and advice anyways!
Back to top
View user's profile Send private message
otzcz



Joined: 22 Sep 2019
Posts: 16
Location: Prague

PostPosted: Tue Feb 16, 2021 7:43 pm    Post subject: Volcas MIDI OUT Reply with quote

Brunades wrote:
Hi Yuggs,

i forgot to reply. Thank you for your message. And i must say that i was actually looking for something that was not there. I now realise that the volca only has a midi in and no out. And i was expecting to get midi notes registered out of it into Ableton. But it's only possible to record audio straight into Ableton from the Volca. And thats actually quite fine by me. Thanks for your help and advice anyways!


Hi, all Volcas (Beats for sure) has "hidden" MIDI output inside, there is no secret Smile. All you have to do is open your box and connect 3 labeled pins to sync out trs jack (then it will be useless for original purpose), just 3 wires and bit of solder, no extra holes needed.

https://www.flickr.com/photos/68730219@N03/with/14271724293/

remember: TX to tip, VD to ring, GND to sleeve (MIDI to TRS type A), then you can buy or made same way connected cable and record your sequences Wink

already solved here: http://www.korgforums.com/forum/phpBB2/viewtopic.php?t=90642&sid=b6d6ea0e14a72067d0ce81f0564bae2d

..then you can do a few holes for separate audio outputs and make from V.Beats a lot more powerful machine Wink

As I did:)

https://photos.app.goo.gl/udqcR2PBjUzJqWkp8
_________________
ER-1, Volca Beats + Bass + Modular, Neutron, Ultranova, SQ-1, Keystep, UC-33e, APC mini, Live 9, few FX, Mackie 1202 VLZ4
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Brunades



Joined: 10 Feb 2021
Posts: 5

PostPosted: Thu Feb 18, 2021 8:22 am    Post subject: Reply with quote

@otzcz

WOwwww thanks for this tip. I didnt know this. Ill be buying myself a soldering kit later this week Smile

Will i stilll be able to link other volcas to the beats if i mod it or is that not possible then anymore if the sync out is not available anymore??
Back to top
View user's profile Send private message
otzcz



Joined: 22 Sep 2019
Posts: 16
Location: Prague

PostPosted: Mon Feb 22, 2021 4:58 pm    Post subject: sync out / MIDI out Reply with quote

Brunades wrote:
@otzcz

WOwwww thanks for this tip. I didnt know this. Ill be buying myself a soldering kit later this week Smile

Will i stilll be able to link other volcas to the beats if i mod it or is that not possible then anymore if the sync out is not available anymore??


nope, there will be too much pulses (0s and 1s of MIDI messages) for analog sync on that jack. But you can sync next volca via this new MIDI connection (no channel set needed), others on the chain by analog sync.
_________________
ER-1, Volca Beats + Bass + Modular, Neutron, Ultranova, SQ-1, Keystep, UC-33e, APC mini, Live 9, few FX, Mackie 1202 VLZ4


Last edited by otzcz on Mon Feb 22, 2021 5:01 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
otzcz



Joined: 22 Sep 2019
Posts: 16
Location: Prague

PostPosted: Mon Feb 22, 2021 5:00 pm    Post subject: Re: sync out / MIDI out Reply with quote

otzcz wrote:
Brunades wrote:
@otzcz

WOwwww thanks for this tip. I didnt know this. Ill be buying myself a soldering kit later this week Smile

Will i stilll be able to link other volcas to the beats if i mod it or is that not possible then anymore if the sync out is not available anymore??


nope, there will be so many pulses (0s and 1s of MIDI messages) for analog sync on that jack. But you can sync next volca via this new MIDI connection (no channel set needed), others on the chain by analog sync.


Err, was THIS the question, right?
_________________
ER-1, Volca Beats + Bass + Modular, Neutron, Ultranova, SQ-1, Keystep, UC-33e, APC mini, Live 9, few FX, Mackie 1202 VLZ4
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Korg Forums Forum Index -> KORG Volca Series All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group