Korg Forums Forum Index Korg Forums
A forum for Korg product users and musicians around the world.
Moderated Independently.
Owned by Irish Acts Recording Studio & hosted by KORG USA
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Opsix native Nok when used as instrument in Cubase 12

 
Post new topic   Reply to topic    Korg Forums Forum Index -> Korg opsix
View previous topic :: View next topic  
Author Message
CSURIEUX



Joined: 05 May 2020
Posts: 46
Location: France

PostPosted: Sat Apr 02, 2022 7:18 am    Post subject: Opsix native Nok when used as instrument in Cubase 12 Reply with quote

First let me say that Opsix Native does not installed its vst3 to the normal /Common/VST3 folder but in /VstPlugins where it was not discovered by Cubase 12. I had to copy the .vst3 to the correct VST3 folder.

Then I created an instrument track with it, but it does not react to midi notes I send to it ???
I installed a midi monitor and verified that midi notes were correctly arriving to the instrument, tried various midi channels, but no success.

The Wavestate native, used in same conditions correctly plays the incoming midi notes.
Am I the only one ?
Any idea of what I missed ?
Bug ?


Last edited by CSURIEUX on Wed May 18, 2022 7:18 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Derek Cook
Approved Merchant
Approved Merchant


Joined: 20 Jul 2014
Posts: 1209
Location: Wales, UK

PostPosted: Sat Apr 02, 2022 7:57 am    Post subject: Reply with quote

I had the same problem re installation location and also had to move it manually, which seems a bit of a "school boy error"

It was working OK for me me in Cantabile (my live host), as was Wavestate native, but happy to check it later in Cubase and report back.
_________________
Derek Cook - Java Developer



Follow kronos.factory development and submit ideas over at the kronos.factory Trello Board

My Echoes Music Website
My Carreg Ddu Music Website
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
CSURIEUX



Joined: 05 May 2020
Posts: 46
Location: France

PostPosted: Sat Apr 02, 2022 11:03 am    Post subject: Reply with quote

Derek Cook wrote:
I had the same problem re installation location and also had to move it manually, which seems a bit of a "school boy error"

It was working OK for me me in Cantabile (my live host), as was Wavestate native, but happy to check it later in Cubase and report back.


Thanks Derek.
Back to top
View user's profile Send private message
CSURIEUX



Joined: 05 May 2020
Posts: 46
Location: France

PostPosted: Wed Apr 06, 2022 6:28 pm    Post subject: Reply with quote

Derek Cook wrote:
but happy to check it later in Cubase and report back.


Hey Derek, have you checked ?
Back to top
View user's profile Send private message
CSURIEUX



Joined: 05 May 2020
Posts: 46
Location: France

PostPosted: Sun Apr 10, 2022 7:00 am    Post subject: Reply with quote

It finally appears that Opsx native is exclusively listening for midi notes on channel number 1...and that the setting to select a global channel, as built on the 'real' opsix, has been trashed or forgotten from its settings...
For midi PC commands nothing works ok, the vst3 handling of midi PC is not included (only in the doc !!!) as for its brother Wavestate Native... Sad
I hope that Korg will fix this very soon.
I also regret the set list feature which is missing, it was an easy way to change current playing performance, even if its conception was less interesting than the ones on Wavestate and Modewave.
Back to top
View user's profile Send private message
CSURIEUX



Joined: 05 May 2020
Posts: 46
Location: France

PostPosted: Tue May 24, 2022 5:48 pm    Post subject: Reply with quote

Today appeared the 1.0.3 version, but no fix for vst not handling midi PC to change preset. And no way to select a global channel.
Furthermore reading the doc I see that there are now 128 PC values corresponding to presets, which is very different from what was going on for the real Opsix where presets are organized in several banks of 100 presets (just as the waldorf Pulse2) ?
No information on banks of presets ?

And still impossible to change current preset in VST by sending a PC, I tested every channel.

This part of Opsix Native is a real pity. a nightmare for those like me who believed that it would react to same midi commands as the physical Opsix.
Back to top
View user's profile Send private message
CSURIEUX



Joined: 05 May 2020
Posts: 46
Location: France

PostPosted: Fri Jul 22, 2022 6:26 am    Post subject: Reply with quote

No progress on this ?
Back to top
View user's profile Send private message
CSURIEUX



Joined: 05 May 2020
Posts: 46
Location: France

PostPosted: Sun Sep 11, 2022 8:55 am    Post subject: Reply with quote

Still not fixed with september 2022's 1.0.4 version Sad
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Korg Forums Forum Index -> Korg opsix All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group